Interviuri cu beneficiari din proiect: V. Elisabeta

Care a fost momentul în care v-ați gândit: ‘Îmi voi începe propria afacere!’

Unul dintre angajații organizației CE știa despre situația familiei noastre, despre faptul că nu aveam nici un venit și astfel am fost întrebați dacă am fi interesați în a începe o afacere proprie. Sincer, eu nu aș fi început această afacere dacă nu era acest proiect care ne-a oferit creditul necesar. Eu și soțul meu ne-am amintit cum anul trecut el și-a ajutat un prieten să-și construiască o seră. După o zi de muncă la construcția serei, prietenul i-a spus soțului meu că dacă vreodată își va construi și el o seră, îl va ajuta și el la rândul lui. Răspunsul soțului meu a fost că nu crede că va avea vreodată propria lui seră, dar acum, grație ajutorului prin acest proiect, avem propria noastra seră.

Ne puteți spune câteva lucruri despre afacerea dumneavoastră?

Cu împrumutul primit, am cumpărat tot ceea ce era necesar pentru construcția unei mici sere. Întreaga familie a contribuit cu resursele de care aveam nevoie pe lângă împrumutul primit și cu ore de muncă pentru a termina construcția serei. Apoi în timpul verii am obținut prima producție, constând în: fasole verde, castraveți, roșii și ardei, pe care le-am vândut la piață!

 


Care sunt lucrurile care merg bine în afacerea dumneavoastră?

Înainte de a începe această afacere, am citit în Biblie despre promisiunea lui Dumnezeu, că El va binecuvânta lucrul mâinilor noastre, așa că ne-am făcut toate planurile noastre pe baza promisiunii Lui. Începând cu iunie, am văzut cum Dumnezeu s-a ținut de Cuvânt, așa cum o face întotdeauna, și ne-a binecuvântat recolta noastră de roșii și fasole verde. În acea perioadă, prețurile pieței pentru roșii și fasole verde erau ridicate, și până acum am avut venit aproape egal cu suma pe care noi am investit-o în seră, bineînțeles avem și costuri, dar tot procesul a fost foarte încurajator). Este ceva la care niciodată nu am visat! De asemenea, am început să facem economii pentru a plăti împrumutul.

Care sunt provocările pe care le aveți în această activitate? Cum faceți față/rezolvați aceste probleme?

Când am inceput să lucrăm în seră nu aveam îndeajuns de multă experiență, am plantat răsadurile foarte aproape unele de altele și erau foarte dese. În anul următor a trebuit să facem altfel și să avem mai multă grijă pentru a evita să se mai întâmple astfel de situații. De asemenea, am observat că semințele de ardei verde nu erau foarte bune. Deci provocările noastre țineau mai mult de domeniul ‘tehnic’al plantarii și îngrijirii legumelor, unde aveam nevoie și încă avem nevoie de mai multe sfaturi.

Dumneavoastră, ca și familie, obțineți un venit suficient din această activitate?

Da, pot spune că această seră este o sursă foarte bună de venit pentru noi. Anul acesta este primul an în care am putut face economii, spre deosebire de anul trecut când nu ne puteam gândi la așa ceva pentru că atât eu, cât și soțul meu eram șomeri, și ne confruntam cu lipsa resurselor pentru viața de zi cu zi.

Care sunt planurile pentru următorii ani pentru afacerea dumneavoastră?

Ne gândim să construim o mică seră care poate fi încălzită cu scopul de a produce/pregăti semințele la timp. Cu siguranță ne gândim să creștem într-un fel sau altul.

Să presupunem că nu ați fi început această afacere. Cum credeți că ar fi arătat situația dvs.? De exemplu ce fel de muncă ați fi făcut.

Înainte să construim această seră, lucram în grădina noastră, și continuăm să facem acest lucru și acum, dar din această seră am obținut produse de mai bună calitate, ceea ce înseamnă un venit suficient pentru familia noastră. Anul trecut, în fiecare zi mă întrebam “vom avea suficienți bani pentru mâncare?” iar acum, mulțumesc lui Dumnezeu că nu mai trebuie să mă îngrijorez pentru acest lucru.

Celor care au aceeași idee de afacere, le puteți spune opinia dvs. despre ce înseamnă să lucrezi într-o afacere proprie în țara dvs.? Ce anume le transmiteți?

Pentru prima dată, în acest an, am văzut diferența între producția dintr-o seră și producția din grădină. De exemplu, fasolea verde obținută din seră a fost foarte bună și în cantitate mare, era ca și cum turnai fasole cu găleata plină! Dar în grădină, din cauza căldurii și a soarelui fasolea s-a uscat. Pot să spun că este foarte profitabil să ai o seră. Beneficiul muncii în seră, cu același efort și timp ca și pentru munca în grădină, este că produsele din seră sunt mai bune, fiind cultivate mai devreme decât în grădină. La final, se obține un profit bun pe piață pentru că vinzi produsele mai devreme decât ceilalți și la un preț mai bun.

Care e experiența dvs. în colaborarea cu o organizație cum e Dorcas?

Toată viața mea am evitat să împrumut bani de la ceilalți. Când am auzit despre această oportunitate am început să mă gândesc la ea. În final, am luat decizia pe baza experienței pozitive pe care am avut-o cu oamenii care lucrează în proiectele Dorcas, îi cunoșteam și știam că sunt o organizație creștină și că se concentrau pe ajutorarea oamenilor nevoiași.

În final:

Ce anume doriți să îi mai transmiteți cititorului acestui articol și ce anume pot să facă oamenii de afaceri olandezi pentru dvs., în afară de finanțarea cu bani?

Sunt foarte mulțumitoare lui Dumnezue pentru tot ceea ce El ne-a dat prin acest proiect. Dar recunosc că fără creditul primit de la Dorcas nu aș fi început niciodată să fac această activitate. Banii primiți și toate încurajările au reprezentat un ajutor semnificativ pentru noi, și datorită acestui ajutor am reușit să facem primii pași pentru a avea propria noastră afacere.

Fie ca Dumnezeu să ofere și altora această oportunitate de a-și începe propria afacere pentru a-și susține familiile, și cu cât primesc această oportunitate mai repede, cu atât mai bine. Un lucru pe care îl regret este că am primit această oportunitate acum când sunt bătrână și nu cât am fost mai tânără.