Interviuri cu beneficiari din proiect: K. Attila

Care a fost momentul în care v-ați gândit: ‘Îmi voi începe propria afacere!’

Întotdeauna am avut în plan să-mi construiesc o seră, dar niciodată n-am avut șansa pentru acest lucru. Când am auzit despre această posibilitate de la pastorul bisericii noastre mi-am dorit să particip la întâlnirile de la Pericei și șă beneficiez și eu de acest ajutor.

Ne puteți spune câteva lucruri despre afacerea dumneavoastră?

Principala activitate este cultivarea de legume în seră, și vinderea lor pe piața locală și în orașele din apropierea localității Pericei: Zalău, Șimleu-Silvaniei, Jibou, Baia Mare, Satu Mare.

Care sunt lucrurile care merg bine în afacerea dumneavoastră?

Văzând dezvoltarea serei, a producției și a vânzării pe piață a produselor – consider că eu și colegii mei fermieri din acest proiect agricol Dorcas ne situăm bine pe piață. Am început din timp construirea serelor, astfel am ajuns să vindem pe piață produsele noastre mai devreme și la un preț bun, și toți suntem multumiți cu venitul obținut chiar și în primul an al proiectului. Și încă avem legume în serele noastre.

Care sunt provocările pe care le aveți în această activitate? Cum faceți față/rezolvați aceste probleme?

Am avut câteva dificultăți cu boli ale plantelor, dar am primit ajutor în acest sens de la alți agricultori pricepuți din Crasna (comentariu din partea redactorului: Crasna este un sat apropiat unde locuiește un agricultor experimentat care este implicat într-un alt proiect Dorcas și în același timp asistă și micii fermieri din acest proiect de micro credite) și ei ne-au sfătuit cum să evităm toate aceste probleme. Am cumpărat substanțele necesare pentru a trata plantele corespunzător și acum plantele sunt sănătoase, dar a fost important pentru noi faptul că prietenii noștri care au mai multă experiență, ne-au vizitat serele pentru a vedea care tratament pentru plante era cel mai potrivit.

Un alt lucru pozitiv este că am vândut toată producția. Am reușit într-adevăr să vindem toate produsele cu care ne-am dus la piață. Acest lucru este fantastic.

Dumneavoastră, ca și familie, obțineți un venit suficient din această activitate?

În prezent prin această seră doar ne completăm venitul nostru lunar, dar împreună cu soția ne facem planuri pe viitor. Eu lucrez ocazional în domeniul construcțiilor împreună cu fratele meu, mai mult pe timpul verii, dar îmi doresc să extindem această seră și să fie o slujbă întreagă pentru mine, deoarece îmi place. Și atunci va însemna suficient venit pentru familia mea.

Care sunt planurile pentru următorii ani pentru afacerea dumneavoastră?

Este important să ne extindem sau să construim altă seră. Acesta este planul nostru. Trebuie sa lucrez normă întreagă la seră, și în acest mod producția se va mări foarte mult. În altă privință, cel mai important plan este să plătim înapoi împrumutul către Dorcas astfel încât și alții să poată beneficia de acest proiect.

Să presupunem că nu ați fi început această afacere. Cum credeți că ar fi arătat situația dvs.? De exemplu ce fel de muncă ați fi făcut.

Slujbele mele ocazionale ne-au făcut să ne gândim tot timpul dacă nu cumva ar trebui să plec peste hotare să câștig bani. Astfel, probabil că aș fi fost nevoit să plec departe de familie pentru perioade lungi de timp. Dar doresc să fiu cu familia mea și această seră mă ajută să rămân acasă și în același timp să câștig suficienți bani.

Celor care au aceeași idee de afacere, le puteți spune opinia dvs. despre ce înseamnă să lucrezi într-o afacere proprie în țara dvs.? Ce anume le transmiteți?

Când cineva se gândește la o astfel de investiție, trebuie să ia acest lucru în serios și să fie într-un permanent contact cu alții din domeniu și cu Dorcas, în cazul în care apar probleme. Împreună am organizat transportul materialelor pentru sere și achiziția lor, și ne-am ajutat unii pe alții la construcția serelor. În acest mod, fiecare ne-am construit cele mai bune sere în funcție de împrumutul primit. De asemenea, împreună am căutat care sunt cele mai bune prețuri. Munca în echipă este esențială, de asemenea a cere ajutor este esențial, este important să căutăm informații din locuri specializate sau de la oameni specializați, pentru că sunt situații speciale în care nu putem folosi doar informații auzite cândva, de undeva.

Care e experiența dvs. în colaborarea cu o organizație cum e Dorcas?

Tot acest proiect este o idee bună. Este plăcut să lucrezi împreună și este bine să știi că dacă apare o problemă avem prieteni care să ne ajute. Aici în Pericei am devenit o echipă.

În final:

Ce anume doriți să îi mai transmiteți cititorului acestui articol și ce anume pot să facă oamenii de afaceri olandezi pentru dvs., în afară de finanțarea cu bani?

Mulțumesc! Dumnezeu să vă binecuvânteze în munca voastră! În curând mă voi alătura celor care îi ajută pe alții și mă rog pentru cei care ne-au ajutat în acest proiect.