Care a fost momentul în care v-ați gândit: ‘Îmi voi începe propria afacere!’
Momentul în care am decis să folosesc această oportunitate cu microcredite din partea organizației Dorcas a fost când pastorul nostru a anunțat în biserică acest proiect. Am auzit câte ceva despre el înainte de asta și m-am gândit la acest lucru un timp, și astfel când am aflat că proiectul continuă, am făcut primul pas în ianuarie 2012 și am participat în satul nostru la întâlnirile săptămânale din cadrul proiectului.
Ne puteți spune câteva lucruri despre afacerea dumneavoastră?
Împrumutul oferit pentru seră a fost atractiv pentru familia mea, dar nu aveam îndeajuns pământ pentru a construi o seră. Grădina noastră este prea mică pentru o seră, și înainte creșteam porci așa că aveam ceva experiență în creșterea porcilor. Eu și soția mea am decis să luăm acest împrumut pentru a achiziționa 3 purceluși și acum, după câteva luni, credem că am făcut o alegere bună.
Care sunt lucrurile care merg bine în afacerea dumneavoastră?
După cum vedem noi, în satul nostru, Pericei, există o nevoie mare de purcei pentru că oamenii nu au suficient timp ca să crească porci, astfel mai degrabă cumpără unul pentru a avea carne pentru hrană. Mulți oameni și-au vândut porcii și desfășoară alte munci și activități agricole. În cazul meu, banii pentru mâncare pentru animale au fost suficienți sau mai mult decât suficienți, dar acum prețul grâului a crescut din cauza secetei din România. Pentru că am început proiectul la timp, porcii au crescut îndeajuns încât nu mai au nevoie atât de multă hrană în acest stadiu, deci chiar dacă prețurile sunt mai mari, ajutorul din cadrul proiectului este suficient, și astfel proiectul se desfășoară eficient. Sunt mulțumit de cum cresc porcii, în mod natural și sănătos.
Care sunt provocările pe care le aveți în această activitate? Cum faceți față/rezolvați aceste probleme?
Sper că lipsa grâului și prețul crescut nu va afecta gospodăriile noastre pentru că în județul nostru, Sălaj, sunt încă suficiente resurse de grâu și în această zonă situația nu a fost așa de gravă cum a fost în regiunile din sudul țării, și când porcii noștri vor crește mari, nu vor avea nevoie de așa multă hrană.
Dumneavoastră, ca și familie, obțineți un venit suficient din această activitate?
Da. Și consider că vom avea un venit suficient din această activitate. Luând în considerare că avem 3 scroafe care vor făta de 3 ori pe an aproximativ câte 10 purceluși pe care îi putem vinde pe piețele locale la cel mai ieftin preț de 150 lei, acest lucru însemnând 9000 lei pe an. Chiar dacă scădem costurile, suma rămasă reprezintă un venit semnificativ și în primul an, care este anul critic al proiectului, Dorcas ne-a ajutat cu mâncarea pentru animale. Este o afacere bună și un mare ajutor și sunt sigur că putem plăti înapoi împrumutul, iar familia mea are o atitudine bună față de această afacere.
Care sunt planurile pentru următorii ani pentru afacerea dumneavoastră?
Planul meu este să țin aceste 3 scroafe și să continui producția în mod eficient până ce plătesc integral împrumutul, iar apoi dorim să avem mai multe scroafe dacă vânzările și prețul grâului ne vor permite. Dar planul nostru pe viitor este să ținem 10 scroafe.
Să presupunem că nu ați fi început această afacere. Cum credeți că ar fi arătat situația dvs.? De exemplu ce fel de muncă ați fi făcut.
Încă încerc să fac alte munci ocazionale în construcții, diferite munci în agricultură pe timpul verii, iar soția mea lucrează ca și ajutor într-un magazin local; dar această activitate cu porcii ne-a oferit încurajarea că putem face planuri pe viitor și acest lucru este semnificativ pentru noi, o familie cu trei copii.
Celor care au aceeași idee de afacere, le puteți spune opinia dvs. despre ce înseamnă să lucrezi într-o afacere proprie în țara dvs.? Ce anume le transmiteți?
În cele mai multe cazuri, depinde de oameni. Este important ca beneficiarul să facă această activitate cu entuziasm, să gândească prin obiectivele Dorcas, să lucreze în echipă cu alți beneficiari și în cele din urmă, să sprijine comunitatea locală. Întâlnirile noastre săptămânale se țineau într-o atmosferă creștinească și era evident pentru noi toți din Pericei, faptul că trebuie să-i ajutăm și pe alții, nu doar să primim ajutor de la alții. Astfel când în desfășurarea proiectului era nevoie de consultație, când se iveau boli la purcei sau la plantele din sere, ne ajutam unul pe altul și în tot acest timp Dorcas a fost prezent în mod continuu.
Care e experiența dvs. în colaborarea cu o organizație cum e Dorcas?
Dupa un astfel de ajutor acordat, nimeni n-ar trebui să se uite la aspecte negative despre Dorcas. Repet, este un mare ajutor pentru noi și Dorcas este ca un bun prieten pentru mine, nu doar pentru că organizația a ajutat familia mea, ci pentru că îmi plac cel mai mult scopurile, activitățile și atitudinea lor, și este plăcut să simțim că suntem în aceeași barcă.
În final:
Ce anume doriți să îi mai transmiteți cititorului acestui articol și ce anume pot să facă oamenii de afaceri olandezi pentru dvs., în afară de finanțarea cu bani?
Suntem atât de mulțumitori. Mulțumim foarte mult! Am început o afacere mică și fără ajutorul vostru nu am fi putut începe acest proiect. Suntem atât de mulțumitori celor care sprijină acest proiect din Olanda sau de altundeva, chiar daca noi nu-i cunoaștem personal. Sunteți în rugăciunile noastre.