Lecții despre modestie, curaj și mulțumire

Este al patrulea an de când lucrez pe proiectul de ajutorare a bătrânilor desfășurat de Dorcas Aid România împreună cu partenerii ei. Partea mea a ținut și ține mai mult de munca la birou, cu documente, rapoarte, corespondență, cu comunicarea cu partenerii și voluntarii legat de nevoile din cadrul proiectului. De câteva luni am început și eu să vizitez în mod voluntar bătrâni care se afla în proiect, în Cluj Napoca. Este o experiență în care văd ce înseamnă tristețea unui bătrân singur care așteaptă să fie vizitat, în care mă bucur de bucuria unei persoane vârstnice atunci când îi ofer pachetul alimentar, în care văd ce înseamnă să fii mulțumit chiar dacă resursele materiale sunt puține în comparație cu nevoile existente.

Cu ceva timp în urmă, am vizitat o doamnă bătrână, văduvă și care locuiește cu fiica ei handicapată. În timp, vederea doamnei i-a fost atât de afectată încât la momentul actual nu mai vede deloc. În cadrul proiectului, aceasta vârstnică este ajutată lunar cu alimente, și ocazional cu haine și scutece pentru fiica ei. Povestind cu ea, mi-a spus despre cheltuielile mari de întreținere la bloc pe care le are pe timp de iarnă și despre faptul că tot venitul lor (pensie de bătrânețe și pensia de handicap a fetei) merge pe cheltuielile necesare de la o lună la alta. Practic, sunt foarte rare lunile, în care îi rămân în mână puțini bani pentru a-i pune deoparte. În cadrul proiectului există posibilitatea de a oferi ajutor de urgență pentru bătrânii din proiect, aflați în situații disperate, din varii motive. I-am spus despre posibilitatea de a-i oferi acest ajutor de urgență pentru a-și putea plăti facturile pe timp de iarnă. Spre surprinderea mea, timp de o jumătate de oră, a fost un fel de bătălie în inima ei dacă să primească acest ajutor sau nu. În final, mi-a spus că se gândește că sunt alții mai săraci și mai în nevoie decât ea, care nu au nici măcar o pensie, și prin urmare renunță la această ofertă pentru a fi ajutați alții care nu au nici cât are ea.

A fost pentru mine o adevărată lecție! O persoană bătrână, văduvă, oarbă, având în îngrijire o fiică handicapată care nici măcar nu se poate deplasa și nu poate mânca fără ajutor, și totuși această bătrână s-a gândit la alții mai în nevoie decât ea.

Prin acest proiect, încercăm să slujim bătrânii săraci sau singuri, dar adevarul este că de cele mai multe ori ei ne slujesc oferindu-ne lecții despre ce înseamnă modestia, curajul sau mulțumirea!

(Delia Blaga)