Ștefan și-a găsit rostul în viață

Până la vârsta de 8 ani Ștefan a trecut prin probleme familiale mari. El și sora sa au rămas în grija bunicii și a unchiului lor, alcoolici amândoi. Mult timp au bătut străzile. El avea 8 ani iar sora lui 10 când poliția i-a adus de pe străzi la Instituția pentru protecția minorilor.

În 2000 partenerul Dorcas, Organizația CE a înființat Casa de copii Iulia. Ei au fost găsiți de angajații CE într-un centru de plasament, în momentul în care aceștia căutau copii abandonați pentru Casa de copii Iulia. O condiție importantă a fost ca toți cei acceptați să meargă la școală. Astfel că Ștefan și sora sa au fost acceptați.

La școală, el nu s-a putut adapta la regulile impuse, așa că după 2 săptămâni el a fost retrimis la grădinită. O doamnă mai în vârstă, cu experiență și dragoste multă a început să se ocupe de Ștefan. Un an mai tarziu acesta a reînceput școala. Examenele de la școala primară le-a trecut fără probleme, dar mai târziu, el nu a reușit să coopereze bine cu profesorii. A devenit un adolescent care purta o mulțime de răni interioare, dovedind un comportament agresiv. Fostele obiceiuri ale vietii trăite în stradă au reapărut.

Dupa vârsta de 17 ani el a început să înțeleagă viața și a devenit mai liniștit. De multe ori se ruga ca Dumnezeu să-i  poata lua ura imensă și furia din inima lui.

Când partenerul Dorcas a început proiectul Onesimus în Oradea, Ștefan și-a dorit să devină parte din program. Mentorul i-a recomandat o meserie în care comunicarea să fie o parte importantă. La întrebarea “ce ai dori să înveți” nu a știut ce să răspundă, dar cu toate acestea dorea să facă ceva. În cele din urmă a decis că vrea să devină chelner. În conformitate cu politica Onesimus el și-a plătit 20% din costurile școlarizării și a început să frecventeze regulat cursurile de dupa-masă ale școlii. Și-a îndeplinit partea practică a training-ului în Centru social CE din Oradea, acolo unde el, împreună cu alți copii serveau masa pentru oaspeți. Bucătarul a fost foarte multumit să lucreze cu el, confirmând că este foarte cooperant și își face foarte bine meseria. Și, bineînțeles, la final și-a primit diploma.

Fie ca Dumnezeu să-l binecuvinteze pe Ștefan în fiecare pas al vieții lui!