Rețeaua Creștină Europa de Est

În anul 2012 a fost inițiată o discuție iar mai târziu s-a format o rețea în vederea unei posibile coordonări a unor proiecte derulate în Europa de Est de către organizații din Olanda. Scopul rețelei este în primul rând informarea membrilor despre acivitățile orgnizațiilor de ajutorare și dezvoltare Olandeze, dar și o coordonare în vederea optimizării eforturilor și folosirii resurselor, respectiv obținerea de noi finanțări.

Această rețea a avut conferința anuală din 2014 pe data de 28 februarie, în Uttrecht, unde tema principală a fost: Societatea Civilă din România – cum pot fi încurajate/asistate organizațiile din România pentru mai multă inițiativă și cum pot organizațiile din Olanda să contribuie la dezvoltarea societății civile din România. Dorcas Aid este una dintre promotoarele și susținătoarele acestei rețele, și din dorința de a colabora pentru o lucrare mai eficientă în Europa de Est, dar și din prisma faptului că avem o experiență bogată, fiind mebru activ în România prin Dorcas Aid România de peste 20 de ani.

Vorbitorii principali la această conferință au fost: Gert-Jan Segers, membru în camera deputaților (‘Tweede Kamer’) din Olanda și Attila Daray directorul asociatiei Dorcas Aid România.

Vorbitorii au subliniat:

  • importanța cunoașterii contextului în care lucrăm – ca să ne fixăm corect așteptările și scopurile,
  • importanța faptului că trebuie să ne propunem să obținem rezultate pe termen lung (impact) durabil, prin structuri sustenabile,
  • importanța susținerii structurale pentru organizațiile din Europa de Est, prin care ele se pot dezvolta ca și organizații, și nu numai susținerea beneficiarilor (care ramân totuși scopul principal).

Cei 70 de participanți au participat și la câteva ateliere de discuție pe teme concrete, cum ar fi traficul uman, implicarea voluntarilor, organizații cu lucrare pentru și prin comunitatea de rromi, etc.

Urmează să se contureze un plan comun de acțiune pentru atingerea acestor scopuri, respectiv pentru optimizarea folosirii resurselor.