Deschidere proiect nou

În anul 2012 am început un nou proiect de Dezvoltarea Copiilor, în special pentru copii Romi, în satul Tărian, Oradea.

Durata proiectului a fost de trei ani și jumătate, iar în fiecare an mai mult de 50 de copii au fost implicați în proiect, prin diferite activități: program după școală, program de alfabetizare, lecții de viață și igienă, tabere de vară, evenimente speciale și călătorii de socializare. Acest proiect a devenit, cu timpul, mai mult decât un proiect, având în vedere că toți cei implicați în implementarea lui s-au implicat cu toată inima în a-i ajuta pe acești copii. Comunitatea, în special cea romă, s-a dezvoltat în același timp, odată cu proiectul: părinții Romi au început să îți schimbe atitudinea față de educație, alți actori locali s-au implicat, copii și-au îmbunătățit rezultatele școlare și au devenit foarte implicați în activitățile demarate.

Acest proiect a purtat generații de copii timp de 3 ani și jumătate. Pentru că rezultatele au fost valoroase și deoarece copii au avut nevoie de o continuitate la ceea ce s-a realizat în viețile lor, un nou proiect a fost gândit, scris și aprobat de către Dorcas Olanda. Pentru încă 3 ani, de acum înainte, copii Romi și părinții lor vor avea ocazia de a schimba ceva în viețile lor prin participarea la programele educaționale și sociale propuse.

29 martie a fost ziua oficială de deschidere a noului proiect:  Incluziune Roma în satul Tărian. O parte inovativă a acestui nou proiect este faptul că prin noua strategie, mai mulți actori vor fi implicați, în special primăria. La acest eveniment au participat primarul, reprezentanți ai Centrului Creștin Betania, Oradea, directoarea școlii, inspectorul școlar județean, profesori și învățători, lucrători sociali, reprezentantul firmei de catering, managerul de proiect, membrii echipei Dorcas și beneficiarii, copiii și părinții Romi.

Toți invitații au avut un cuvânt de spus: primarul a subliniat faptul că va susține în continuare proiectul și că este foarte important ca toți actorii din comunitate să se implice, în special părinții și alți adulți Roma; directoarea școlii a vorbit despre cât de mult s-au îmbunătățit rezultatele școlare și comportamentul copiilor, datorită proiectului demarat din 2012, și despre importanța unui nou proiect în viețile beneficiarilor; inspectorul școlar a fost încântată de noul proiect și a menționat că a lucra cu copii nu este ușor și acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de colaborarea și sprijinul părinților.

Această zi, de deschidere a noului proiect, a adus o speranță pentru ce va urma în viitor, datorită experiențelor și eforturilor depuse de toți cei care au lucrat în proiect, dar totodată a și conștientizat cât de importantă este colaborarea, parteneriatul și munca în comun ale tuturor actorilor pentru a realiza schimbări reale în viețile beneficiarilor.