În colaborare cu Dorcas Aid Romania, am continuat, în cadrul celui de-al treilea an de activitate al proiectului „Prison care” (2014), să desfășurăm întâlniri cu deținuți aflați în cele șase penitenciare din zona nord-vestică a României!
În prima parte a anului, am lucrat cu cei închiși în penitenciarele Bistrița și Baia-Mare, iar în a doua parte cu cei/cele de la Tîrgu-Mureș, Cluj-Napoca și Gherla. În total, 74 de deținuți au beneficiat de implicarea noastră, în cursul anului 2014!
La începutul anului 2015 (ianuarie-martie), activitatea noastră a continuat la penitenciarele din Gherla și Cluj, unde ne-am întâlnit săptămânal cu 10 deținute și 12 deținuți!
Nu pare mult decât atunci când încerci din să transmiți acestor oameni sentimentul că vrei să îi ajuți să-și învingă propriile limite și când te străduiești să le fii alături în acest sens. Abia atunci începi să realizezi cât de complicată și delicată este munca cu cei din închisoare!
În primul rând, acești oameni au multe răni emoționale încă nevindecare și pe care, adesea, nu vor să și le vindece – de multe ori datorită urii față de cei datorită cărora au ajuns acolo și a speraței că într-o zi se vor putea răzbuna. În al doilea rând, poate cel mai dificil este să îi ajuți să realizeze că nici un om nu are soluția pentru problema lor și că singura rezolvare este la Dumnezeu. Cu alte cuvinte, după ce o viață au trait foarte departe de El, nu este simplu să-I convingi că încrederea deplină în Creatorul lor este singura soluție pentru „a părăsi închisoarea fericiți”!
Directorul educativ al unui penitenciar spunea: „noi lucrăm cu acei oameni în privința cărora toate instituțiile societății au eșuat” (Ioan Hognogi – Bistrița).
Cu toate acestea, suntem onorați să le vorbim acestor oameni despre cum pot experimenta eliberarea din închisoarea propriilor patimi și păcate, cunoscându-L pe Dumnezeu!
Toată lumea ne întreabă: ce succes aveți? Răspunsul nostru, de fiecare dată, este că nu știm sigur! Multe semne par încurajatoare și de aceea continuăm munca noastră, convinși că un suflet de om valorează cât lumea întreagă (Marcu 8, 36-37) și că numai Dumnezeu știe cât răsunet au avut întâlnirile noastre în sufletele lor!
De aceea, cu consecvență, continuăm să organizăm grupuri de 10-15 persoane, pe parcursul a 13 întâlniri. Pe parcursul acestora le vorbim despre faptul că am fost creați pentru o relație cu Dumnezeu și numai experimentând-o cunoaștem adevărata fericire! În partea a doua a cursului, vorbind despre cum să facem pași concreți înspre o astfel de relație, vorbim cu ei despre cum putem renunța la nemulțumire, invidie, ofensă, violență, răzbunare, mânie, înlocuindu-le cu mulțumirea, aprecierea celorlalți, vorbirea de bine, iertarea și stăpânirea de sine.
La finalul activității de 3 luni cu fiecare grup, îi întrebăm cum apreciază colaborara noastră? Iată câteva dintre răspunsurile primate în ultimele luni:
„Mi-a plăcut faptul că am primit sfaturi practice și concrete pentru a ne îmbunătății comportamentul, în sensul aproprierii de voia lui Dumnezeu și pentru a-I fi cât mai plăcuți Lui” (Ioana)
„…am meditate asupra vieții mele și de acum înainte mă voi dedica mai mult lui Dumnezeu” (Melinda)
„Cred că ați încercat să faceți un curs în alt fel decât cele făcute de ceilalți creștini, lăsând la o parte dogmatica. Este ceva ce cred că este esențial pentru orice om liber sau deținut.” (Etelka)